Kaza Tespit Tutanağı Nedir?

SERGEN DEMİRCAN / 25.04.2024 / SON DÜZENLEME 2018-09-21 08:43:15
Kaza Tespit Tutanağı Nedir?

Kaza tespit tutanağı, hasarlı trafik kazalarında tarafların yetkili bir kişiye ihtiyaç duymadan aralarında düzenledikleri belgedir.

Kaza tespit tutanağı hasarlı trafik kazalarında tarafların yetkili bir kişiye ihtiyaç duymadan aralarında düzenledikleri belgedir. 01.04.2008 yılında yürürlüğe giren bu tutanak sayesinde de trafikteki beklemeler son derece asgariye düşmüştür. Kaza tespit tutanağı iki nüsha şeklinde hazırlanarak iki tarafa da verilir. Eğer taraflardan birine verilecek orijinal nüsha kalmadıysa tek olan kaza tespit tutanağı fotokopi çekilerek diğer tarafa da verilir. Kaza tespit tutanağını tutmak zorunludur. Kazadan sonra yapılacak olan sigorta işlemleri için kaza tespit tutanağının varlığı büyük önem arz eder kaza tespit tutanağında kaza sonrası tarafların kazayla alakalı görüşlerini belirtmeleri de zorunludur. Kaza da tarafların sorumlulukları açısında bu unsur da çok önemlidir. Kaza tespit tutanaklarını kırtasiyelerden edinebilirsiniz. Kaza sırasında kaza tespit tutanağı olmadan polis çağrıldığında polis tarafından ceza yazılır. 

KAZA TESPİT TUTANAĞI NASIL DOLDURULUR?

Kaza tespit tutanağının sırasına göre doldurulma aşamaları aşağıdaki gibidir.

Bir ve iki numaralı boşluklara kazanın tarihi yeri ve saati yazılır. Üç numaralı boşluğa kazaya şahit olanlar yazılır. Dört beş ve altıncı boşluklara ise taraflar kendi nüshalarına kişisel bilgi araç bilgisi ve trafik sigorta poliçe bilgileri girilir. Yedi numaralı boşluğun doldurulması zorunlu değil anca kazanın bir an önce çözülebilmesi için doldurmakta fayda vardır. Sekiz numaralı boşluğa ise eğer araç yabancı uyruklu ise bu bilgiler girilir. Dokuz numaralı boşluğa aracın ilk darbe aldığı nokta yazılır. On numaralı boşluğa çarpışma anının taslağı çizilir ve araçlar işaretlenerek belirlenir. On bir numaralı boşluğa taraflar kaza ile alakalı görüşlerini belirtirler. On iki numaralı alanı taraflar imzalayarak tutanağı bitirirler.

Önemli bilgi: İmzalanmayan kaza tespit tutanakları geçersiz sayılır, ikiden çok araçlı kaza olursa iki adet kaza tespit tutanağı doldurulabilir. Her iki tutanakta aynı şekilde doldurularak imzalanır. Sisteme düşen kaza tespit tutanaklarını sigorta bilgi ve gözetim merkezi üzerinden plaka ve T.C. kimlik bilgisi girerek kontrol ya da itiraz edebilirsiniz. Kazasız sürüşler dileriz.

İstanbul Bağcılar Mahmutbey de bulunan Zencar oto servisimize Google Haritalar ile yol tarifi alarak ulaşabilirsiniz.

Özellikle kaza tespit tutanağı konusunda bize bir çok soru gelmektedir. Sizin de aklınıza takılan sorular varsa bizlere ustayasor platformumuz üzerinden, telefon açarak ya da doğrudan İstanbul Bağcılar'da bulunan özel servisimize gelerek sorabilirsiniz. Doğru bilgi hem ekonomik anlamda hem de doğru kaliteli işçilik anlamında sizin için çok önemlidir. Bu nedenle ihtiyacınızı en doğru şekilde çözecek yöntemi bulmak için araştırma yapmanız önemlidir.

YORUM YOK

YORUM YAZ

FİYAT TEKLİFİ İSTE

YUKARI